Rhinitt, det vil si enkel forkjølelse og behandling

24.01.2020
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Rhinitt (også kjent som forkjølelse) er en av de vanligste sykdommene hos små barn. Det begynner når barnet kommer inn i større sosiale grupper (for eksempel barnehage). Herfra kan barnet kan få flere forkjølelser i året, vanligvis om høsten og vinteren.

Rhinitt/forkjølelse er forårsaket av en virusinfeksjon. Patogenene forårsaker betennelse og irritasjon i nese- og halsslimhinnen.

De fleste kalles rhinovirus, men kan være forårsaket av mer enn 200 ulike virus.

Hvordan utvikler forkjølelsen seg?

For at sykdommen skal utvikle seg, må barnet utsettes for forkjølelsesviruset. Det er typisk at et av barna i gruppen har forkjølelse og da smitter barnet gjerne hele gruppen.

Photo by Sandy Millar on Unsplash
Photo by Sandy Millar on Unsplash

Virusene spres i luften ved nysing eller hosting av barnet som ble tidligst smittet. Viruser "hostes" ut av halsen og havner dermed i luften. Når andre barn i nærheten puster inn denne luften, trekker den også inn viruset og blir sittende fast i nese- eller halsslimhinnen.

En annen måte å bli smittet på er når viruset "bosetter seg" på leker og objekter. Viruset går fra leker til hendene, og siden barn ofte berører øynene, munnen og nesen, ender viruset opp med å "komme seg inn".

Hvorfor er forkjølelse vanlig hos små barn?

Photo by Aditya Romansa on Unsplash
Photo by Aditya Romansa on Unsplash

Barns immunforsvar er ganske underutviklet ved fødselen. I løpet av livet - når de møter forskjellige patogener/bakterier - utvikler de et sterkere og sterkere forsvarssystem. Men denne prosessen er ikke så kraftig i barndommen som i voksen alder.

Gjennom disse små forkjølelsene styrkes motstandsevnen. Derfor begynner hyppigheten av forkjølelse å synke etter at barnet blir 6-8 år gammel (etter hvert som barna blir sterkere, "lærer immunsystemet" deres).

Når på året er det mest vanlig å bli forkjølet?

Luftveissykdommer forekommer mest om høsten og vinteren når barn er mer innendørs. Hvis fuktigheten i luften er lav, tørker slimhinnene opp og har økt risiko for infeksjon.

For eksempel i barnehagen og skolen er forkjølelsen lett å spre fordi mange barn befinner seg i et mindre rom.

I tillegg har småbarn en tendens til å glemme viktigheten av håndvask, slik at de smittes av virus etter å ha lekt med lekene og deretter tar seg i øynene, nesen eller munnen uten å ha utført en håndvask først. Dette er den vanligste måten virus spres. 

Symptomer på forkjølelse

Symptomene på forkjølelse kommer 1 til 3 dager etter at barnet har blitt utsatt for viruset. Hvis du ser et sykt barn i gruppen, kan du forvente at barnet ditt "skaffer seg" patogenet snart.

Symptomene varer vanligvis i en uke, sjelden lenger. De kan være forskjellige hos hvert barn fordi immunforsvaret deres også er ulikt.

I milde tilfeller

 • Tett nese
 • Rennende nese
 • Søvnproblemer
 • Grettenhet
 • Nysing
 • Hosting
 • Halssmerter
 • Litt høyere kroppstemperatur 

Behandlingen av milde forkjølelser

Forkjølelse er ikke helbredelig! Det er ingen midler som tilintetgjør viruset! Medisiner mot forkjølelse er kun for symptomlindring, ikke til behandling!

Ikke desto mindre er forkjølelse i de fleste tilfeller ufarlig og de fleste barn blir friske av seg selv.

Det tar noen dager før immunforsvaret gjenkjenner viruset, og begynner å produsere antistoffer mot det og nedkjemper infeksjonen.

Men dette er en naturlig prosess og vil skje av seg selv! På denne måten blir du mer og mer motstandsdyktig!

Når skal du oppsøke en lege?

I noen tilfeller kan forkjølelsen bli alvorlig og komplikasjoner kan oppstå. Alvorlige tilfeller er sjeldnere enn milde sykdommer!

Følg barnets tilstand, reaksjoner og ta kontakt med fastlegen hvis symptomene ikke blir bedre etter noen dager eller hvis du opplever følgende symptomer:

 • Sterke halssmerter, problemer med å svelge
 • Feber og frysninger
 • Smerter i muskler og beina
 • Hodepine eller svimmelhet
 • Oppkast og diaré
 • Neseslimet blir gult eller grønt
 • Skralhet, slapphet, barnet leker ikke.

Med slike forhold har du kanskje allerede behov for behandling!

For eksempel, hvis neseslimet er misfarget eller sår halser til stede, indikerer dette en bakteriell infeksjon, som kan behandles med antibiotika og man bør kontakte lege for behandling med et passende legemiddel.

Feber er kroppens naturlige respons på infeksjon, du må ikke bruke feberstillende før kroppstemperatur overstiger 38,5 grader. 

Hva kan du gjøre for ditt barn som har forkjølelse?

Mest av alt, hvis du ikke sender barna til barnehagen. Hvis du har hatt et feberfritt barn i minst 24 timer, kan barna sendes tilbake til barnehagen.

Veldig viktig at barna får nok væske, for eksempel varm te, eller en varm, men lett, suppe. Dette forhindrer væsketap (dehydrering) som er forårsaket av feber.

La barna hvile! Barna skal ikke la seg friste til å handle, gå på kino, besøke familie eller dra på trening.

Bruk saltvann eller saltvannsnesespray for å lindre nesetetthet. De kan kjøpes uten resept, og det er trygt.

Små barn kan ikke blåse nesen når de har blitt forkjølet eller er syke. Derfor stagnerer neseslim og kan tette igjen bihuler også. Som foreldre er det vårt ansvar å sikre at barnet kan puste gjennom nesen. Bruk nesesuger, for eksempel Nosiboo. Ved å suge ut hindringer kan vi sikre barnets frie luftveier, en god natts søvn barnet ikke blir hindret.

Hold barnet borte fra tobakksrøyk da det forverrer irritasjon av nese og hals.