Litt om gluten

06.01.2020

Hva er gluten?

Gluten er proteinmassen som finnes i bestemte kornsorter, og som gjør at man kan bake med kornsortene. Kornsorter som hvete, spelt, rug, bygg, grünkern og havre inneholder gluten - og også alle produktene som er laget av disse sortene. Selv gamle kornsorter som einkorn og emmer inneholder gluten. Gluten danner grunnlaget for at melet skal kunne danne en klebrig deig når det bearbeides, og er for eksempel i brødproduksjon viktig for hevingen og konsistensen på baksten. Gluten er et protein med en uvanlig høy mengde av aminosyren prolin, noe som gjør det vanskelig å fordøye. Det kan ikke brytes helt ned i fordøyelsessystemet siden det ikke er nok av de nødvendige fordøyelsesenzymene, såkalte prolyl-oligopeptidase eller prolyl-endopeptidase (PEP), i mennesketarmen.

Hvilke typer reaksjoner på gluten finnes det?

Cøliaki
Hveteallergi
Gluten-eller hvetesensitivitet (såkalt ikke-cøliakisk glutensensitivitet (NCGS))

Hvordan finner jeg ut om jeg er glutensensitiv?

Så langt kan ikke glutensensitivitet påvises ved hjelp av markører eller blodverdier. Mangelen på en pålitelig biomarkør, det vil si en målbar indikator for glutensensitivitet og uspesifikke symptomer, gjør at diagnosen kun kan gjøres ved utelukkelse. Spesielt cøliaki og hveteallergi må utelukkes tydelig på forhånd. Hvis dette er tilfellet, tester man en glutenfri diett. Dersom symptomene blir betraktelig bedre og forverres på ny med en gang gluten inntas igjen, er diagnosen gluten-/hvetesensitivitet bekreftet.

Hvorfor tåler jeg ikke gluten?

Årsakene til at glutenintoleranse kan være svært forskjellige. Hvis cøliaki og hveteallergi er blitt helt klart utelukket på forhånd, kan årsaken være såkalt ikke-cøliakisk glutensensitivitet. Gluten er et protein med en uvanlig høy mengde av aminosyren prolin, noe som gjør det vanskelig å fordøye. Det kan ikke brytes helt ned i fordøyelsessystemet siden det ikke er nok av de nødvendige fordøyelsesenzymene, såkalte prolyl-oligopeptidase eller prolyl-endopeptidase (PEP), i mennesketarmen.

Hva er egentlig gluten- eller hvetesensitivitet, og hvordan finner jeg ut om jeg lider av det?

Gluten- eller hvetesensitivitet ble beskrevet allerede på 1980-tallet, men har fått økende oppmerksomhet og betydning først i de senere år. Denne ikke-cøliakiske hvetesensitiviteten er en intoleranse mot visse bestanddeler i hvete. Så langt finnes det ingen gyldige testsystemer for å oppdage gluten-/hvetesensitivitet. Diagnosen kan foreløpig bare postuleres etter utelukkelse av cøliaki og hveteallergi og ved en klinisk forbedring ved glutenfritt kosthold.

Er glutensensitivitet en sykdom?

I motsetning til cøliaki og laktoseintoleranse står glutensensitivitet per i dag ikke oppført som sykdom i WHOs ICD-klassifikasjon (https://www.who.int/classifications/icd/en/), og derfor klassifiseres det ikke som sykdom.

Dreier det seg om en allergisk reaksjon?

Glutensensitivitet og hveteallergi - har lignende symptomer og kan derfor lett forveksles. Men det finnes forskjeller, f.eks. når det gjelder reaksjonstider og patogenese. Hveteallergi er en IgE-mediert immunsystemreaksjon på hvetekomponenter, som vanligvis forårsaker en umiddelbar reaksjon i løpet av noen få minutter til timer. I sjeldnere tilfeller forekommer det senreaksjoner. Selv om personer med glutensensitivitet får lignende symptomer etter å ha spist glutenholdig mat, er følgene som regel mindre alvorlige.

Hva er symptomene på glutensensitivitet?

Symptomene starter ofte relativt raskt etter at man har spist glutenholdige matvarer og forsvinner like raskt innen få dager med glutenfritt kosthold. De som er rammet, rapporterer om magesmerter, luftproblemer, diaré eller forstoppelse, hodepine, døsighet, tretthet, ledd- og muskelsmerter, hudendringer og depressive stemninger.

Har jeg glutensensitivitet?

Får du problemer etter å ha inntatt f.eks.: Brød, pasta, pizza, øl eller ferdigprodukter? Har du ingen problemer når du spiser glutenfritt? Kan cøliaki og hveteallergi utelukkes?

Hvis du har svart "ja" på alle spørsmålene, kan det hende du er av dem som lider av glutensensitivitet. Så langt finnes det ingen gyldige testsystemer for å oppdage gluten-/hvetesensitivitet. Diagnosen kan foreløpig bare postuleres etter utelukkelse av cøliaki og hveteallergi og ved en klinisk forbedring ved glutenfritt kosthold.

Praktiske tips

Utemåltider

Hvis du ikke er sikker på om et utemåltid inneholder spor av gluten, bruker du for sikkerhets skyld GluteoStop®.

Ta opp dine ernæringsmessige behov når du blir innbudt til måltider, og be om at du får beskjed hvis det ikke er åpenbart når maten som serveres inneholder gluten (f.eks. tilbehør eller bestanddeler i suppe). Det samme gjelder restaurantbesøk, på ferie og i kantinen.

Glutenholdige hjelpestoffer

Næringsmiddelindustrien tilsetter ofte glutenholdige hjelpestoffer i mange matvarer av tekniske årsaker eller for å forbedre smak og/eller konsistens. For eksempel inneholder følgende produkter ofte gluten: Ferdigretter, ferdige sauser, serveringsklare supper, hermetisert mat, frosne måltider, potetmosblandinger, sukkervarer (for eksempel snacks, kjeks, frokostblandinger osv.), brød, bakverk og kaker. 

Uemballerte matvarer

Når du kjøper matvarer som ikke er innpakket, som brød, kjeks og fiskeprodukter, spør du om produktet er laget med hvete eller andre kornprodukter. 

Glutenfritt

Vær oppmerksom på at hvis et produkt er merket som "glutenfritt" betyr det ikke at det er helt glutenfritt. Når for eksempel havre er merket som "glutenfri", betyr det bare at gluteninnholdet i disse produktene ikke overstiger 2 mg / 100 g. 

Merking

Det er viktig at personer med glutensensitivitet leser ingredienslisten nøye når de er ute og handler, for gluten kan "skjule" seg bak mange betegnelser. Produkter med følgende ingredienser bør IKKE konsumeres av personer med glutensensitivitet:

Gluten, Hvete/hvetestivelse, Bygg/byggmalt/byggmaltekstrakt, Rug, Havre, Spelt, Grünkern,Einkorn, Kamut, Bulgur, Emmerhvete, Triticale, Hveteprotein, Hvetegluten, Seitan.

Alle andre produkter er "glutenfrie" - det vil si at de kan ha et gluteninnhold på maks. 2 mg per 100 g vare.

Spesielle forhold

Les alltid ingredienslisten nøye, ettersom det også kan skjule seg hvete i en ingrediens, f.eks. i durumhvete.

Derimot er følgende glutenfritt:
Hvetebasert glukose inklusive dekstrose
Hvetebasert maltodekstrin
Byggbasert glukosesirup eller glukosesirup av hvete, som brukes som utgangsstoff destillater til brennevin

Merk: Alle ingredienser som slutter på "-ose", er glutenfrie fordi det ikke kan være gluten i stivelsessukker.

E-stoffer er alltid glutenfrie fordi det ikke kan skjule seg allergener i e-stoffer.

Man trenger ikke å ta hensyn til setningen "Kan inneholde spor av ...", for denne setningen har ingen rettslig relevans. Enten inneholder det gluten, og da må dette må være oppført, eller så inneholder det ikke gluten.

Hva kan jeg gjøre?

GLUTEOSTOP® ER DET IDEALEFØLGER ...

... for de som vil spise glutenfri og bekjempe skjult gluten.

Hvis du prøver å spise et glutenfritt kosthold, opplever du ofte situasjoner der du ikke er sikker på om maten er forurenset eller inneholder resterende gluten. Dette er akkurat der GluteoStop® kommer inn.

La denne lille donoren være din daglige følgesvenn, og fortsett å redusere gluteninnholdet i dine angivelig glutenfrie matvarer med hver mini-tablett for en bekymringsløs nytelse!

Kilde: Gluteostop Norge