Atopisk hud

02.01.2020

Hva er atopisk hud?

Atopisk hud er en betennelsessituasjon i huden som gjerne har en arvelig faktor og av en allergisk typologi som ofte gjør seg synlig ved utbrudd som gjør at huden blir veldig tørr og kløende.

Hvordan utvikler den seg?

Den utvikler seg i kriseperioder (utbrudd), men alternerer med perioder med fravær og opplevelse av normalt velvære. Utbrudd kan ofte være langvarige, men de er både godartet og ikke smittsomt for andre.

Frekvens?

Andel av berørt befolkning øker fra år til år. 2 av 10 har denne hudtypen en eller annen gang i løpet av livet og i over 80 % av tilfellene oppdages dette før man er 5 år. Det oppstår hyppigere i industrialiserte land, hvor det oppleves en lavere miljøkvalitet. 

Hva er årsaken?

Årsaken til atopisk hud er fortsatt ukjent, men det er kjent at gener, allergi og hudfuktighetsendrende faktorer spiller en rolle. Hvis det er atopi i nærmeste familie (astma, rhinitt, dermatitt/eksem) så er det en høyere sannsynlighet for at barna også får atopisk hud.

Hvor på kroppen det kommer atopisk hud avhenger av alder:

Tips for forbedret livskvalitet:

Hygiene og kroppspleie

  • Daglige bad bør holdes korte, mellom 5 - 10 minutter i lunkent vann. Unngå bruk av svamper.
  • Såpen bør ha et høyt innhold av mykgjørende oljer, som vil kunne forebygge uttørring av huden.
  • Etter et bad, tørk huden forsiktig med klappebevegelser i stedet for å dra håndklet      frem og tilbake.
  • Deretter, påfør en mykgjørende krem som tilfører lipider og næring til tørre områder og alltid mens huden fortsatt er våt. Påføres jevnlig ved behov.

Næring

  • Essensielle fettsyrer (agurkurt eller primroseolje) sikrer at huden blir myk og holder på fuktigheten. 

Klær

  • Bruk klær som gir luft til huden, som lin og bomull. Unngå å vaske klær med annet enn vaskemidler som er milde og naturlige. Unngå tøymykner.
  • Unngå syntetiske klær og ull, da de kan være irriterende for huden. 

Irriterende stoffer

  • Unngå at støv samler seg opp på overflater, rens tepper og gardiner med jevne mellomrom.
  • Unngå å komme i kontakt med irriterende stoffer, samt dyr som har mye pels/fjær. Hvis det ikke kan unngås, bruk hansker.
  • Unngå å sove på madrasser og puter av skum. 

Partneren vår, BABÉ anbefaler en spesifikk daglig BEHANDLING som gir en løsning for ATOPISK HUD for både babyer, barn og voksne. Disse produktene er tilpasset hudens behov slik at den kan tilføre best mulig med fuktighet, hjelper til med å ta bort kløe og reduserer behovet for å bruke kortisonpreparater. 

Kilde: Laboratorios BABÉ